San Rufino: De stijlvolle entree van Kloosterkwartier Veghel

San Rufino is gerealiseerd op de plek van het oude ‘zig-zaggebouw’ en (deels) hoekgebouw. “Voor de bouwvak van 2022 hebben wij de bouwplaats ingericht, zodat we na de bouwvak heel voortvarend met onze werkzaamheden konden starten”, aldus onze projectleider Mark Smaling. “Hierdoor konden we de nieuwbouw al na 68 weken en exact volgens planning opleveren.”

"Een prachtig statig gebouw, precies zoals een entreegebouw betaamd"
Mark Smaling

In opdracht van ontwikkelaar Z-enzovoorts BV waren wij verantwoordelijk voor zowel de bouw- als installatiewerkzaamheden. “Ook hebben wij de coördinatie voor de WKO-installatie verzorgd. Op het terrein zijn een warme en koude bron aangelegd, die zijn aangesloten op een techniekruimte in een van de andere gebouwen van het plan. Vanaf hier zorgen distributieleidingen en individuele afleversets voor exact de juiste hoeveelheid warmte en koude.” Op het dak van San Rufino zijn zonnepanelen gemonteerd. Ook is het dak voorzien van hoogwaardige isolatie, waardoor hoge duurzaamheidsscores hand in hand gaan met een laag energieverbruik.

Bouwkundige basis

San Rufino is het tweede project dat wij in het Kloosterkwartier mogen realiseren. Tussen november 2019 en december 2020 hebben we ook al 62 appartementen gerealiseerd. “San Rufino is eind februari 2024 opgeleverd. Aan de basis van dit gebouw ligt een fundering met mortelschroefpalen, balken en poeren. Hierboven is een halfverdiepte stallingsgarage gerealiseerd met prefab betonkolommen en in het werk gestorte betonwanden en balkbodems. In plaats van een betonvloer is de parkeergaragevloer verhard met klinkerbestrating.” Aan de voorzijde van het gebouw is circa 300 m² aan commerciële ruimtes gemaakt, over de begane grond en eerste verdieping. De diverse ruimtes zijn verticaal symmetrisch van elkaar gescheiden en casco opgeleverd, in afwachting van hun huurders. “De 41 appartementen zijn ingericht vanaf de eerste (achterzijde) en tweede verdieping (voorzijde). Hier hebben we gewerkt met breedplaat verdiepings- en dakvloeren en kalkzandsteen lijmelementen als dragende binnenwanden.”

Complex binnenstedelijk bouwen

Grootste uitdaging tijdens de bouw was de beperkte bouwplaats, middenin het centrum van Veghel, volgens  Mark. “Dit bracht de nodige uitdagingen met zich mee op het gebied van bouwveiligheid en -logistiek. Bovendien hadden we te maken met de opvang van Oekraïense vluchtelingen in het moederhuis, waardoor op verzoek van de gemeente specifieke veiligheidsmaatregelen getroffen moesten worden.”

Elk appartement is uniek

In totaal telt San Rufino zes verdiepingen. “In het gebouw bevinden zich een lift, hoofdtrappenhuis en vluchttrappenhuis. Waar de hoofdstructuur van elke verdieping gelijk is zijn de appartementen uiteindelijk uniek.” San Rufino is gerealiseerd op basis van een koop-/aannemingsovereenkomst. “De aanneemsom is feitelijk betaald door de kopers, die allemaal hun eigen koperswensen konden inbrengen. Bijvoorbeeld ten aanzie van de woningindeling, binnendeurkozijnen en binnendeuren, keukens, sanitair en tegels. Onze kopersbegeleidsters hebben dit proces succesvol afgestemd.”

Opvallend metselwerk

Meest opvallend aan San Rufino zijn de metselwerk gevels, waarin de architect zijn fantasie de vrije loop gelaten. “Aan de gevels wisselen diverse soorten en kleuren gevelstenen zich af. Bovendien is gekozen voor uiteenlopende metselverbanden, uitstekende en terugliggende gevelstenen en diverse kleuren voegwerk, waardoor een spannend maar harmonieus geheel is ontstaan. Precies zo als een entreegebouw betaamd.”

Bron: Stedenbouw

Bekijk onderstaande foto’s om een mooi beeld te krijgen van dit prachtige project ↓ 

DELEN
gerelateerd nieuws
Diploma in the pocket
Otium Wellness Hotel – Ontspannen en overnachten in luxe en weelde