Mijlpaal voor crematorium DELA in Vlijmen

,,Laat maar zakken, laat maar zakken; beetje spanning houden, beetje hijsen nog.” Met uiterste precisie zet kraanmachinist Roel de 12 ton zware elektrische oven op z’n plek. 

Volgens Yvonne Kielestijn is de plaatsing van de twee ovens een mijlpaal, het begin van de opbouw. Tot nu is er vooral gesloopt en afgebroken.” Kielenstijn is locatiemanager van crematorium Maaslanden in Nieuwkuijk. Sinds begin dit jaar hebben wij bezit genomen van ‘haar’ crematorium en uitvaartcentrum.

Wij voeren ter plaatse een grote en ingrijpende verbouwing uit. De oude gasovens worden vervangen door twee nieuwe elektrische exemplaren, als eerste Dela-crematorium in Brabant. De CO2-uitstoot gaat daarmee naar nul. 258 zonnepanelen op het dak moeten de benodigde energie gaan opwekken, waar nodig aangevuld met ingekochte groene stroom.

Kettingen strak

Naast de ovens gaat het uitvaartcentrum zelf ook flink op de schop. Vloer, muren en dak worden geïsoleerd. Waar het gebouw nu vooral ‘naar binnen is gekeerd’ (weinig daglicht, hoge muren), wordt het veel opener, met onder meer lagere muren en veel glas. De verandering is symbolisch voor de meer open manier waarop tegenwoordig met het overlijden wordt omgegaan. Totale kosten van het project: zo’n 12 miljoen euro.

Afgelopen dinsdagochtend stond een enorme kraan al vroeg te wachten op de twee elektrische ovens, die tegen 08.00 uur arriveerden. De kraan hijst eerst een boiler door een gat in het dak naar binnen. Dan, om 09.15 uur, is het zover. Een man klimt op de oven die op een vrachtwagen staat en maakt vier kettingen vast aan vier ogen.

In één moeite door

De kraanmachinist trekt de kettingen strak en centimeter voor centimeter zweeft de oven steeds verder omhoog. Vrijwel in één moeite door laat de kraanmachinist de oven vervolgens door het gat in het dak naar beneden zakken. Allemaal nauwgezet begeleid door een collega met een portofoon.

In de ruimte waar de twee ovens komen, staan op de vloer afgetekend waar ze moeten komen. Dat luistert nauw, maar om 09.40 uur kunnen de kettingen los, om oven nummer twee te gaan hijsen. De eerste oven staan, heel symbolisch, pal voor de gasleiding die door de ruimte loopt. Die doet nu nog dienst omdat de gasovens van het crematorium nog in gebruik zijn. Ze worden uitgeschakeld als de nieuwe elektrische ovens werken, in de loop van april.

Als de tweede oven staat, is een mijlpaal bereikt en worden onze vakmannen getrakteerd met een heerlijk versgebakken frietje.

Bron: Brabants Dagblad

Vorige slide
Volgende slide
DELEN
gerelateerd nieuws
Château Neercanne
Spectaculaire en complexe hijsklus op de Noordkade