Friesland Campina Betrekt Foodpark Next Level

Je begint met een project en vier maanden voor oplevering komt de huurder in beeld. Dat is niet meteen opzienbarend. Het wordt wel indrukwekkender als duidelijk wordt welk bedrijf de nieuwe huurder wordt en welke materialen er in de hal opgeslagen moeten worden. Chris van den Biggelaar van Bouwbedrijf Van de Ven uit Veghel, opdrachtnemer van het project in bouwteam, vertelt. 

“We hadden van Next Level Development de opdracht gekregen om het distributiecentrum inclusief kantoorruimtes in twee fasen te bouwen en casco op te leveren. Voor de bouwtijd was een klein jaar per fase uitgetrokken. Toen duidelijk werd dat het pand gedeeltelijk verhuurd zou worden aan Friesland Campina, moesten we het plan aanpassen. We hebben vaker voor de foodsector gewerkt, ook al wel eerder in opdracht van Next Level Development voor Friesland Campina overigens, en weten daarom dat er voor deze sector automatisch specifieke eisen met betrekking tot de hygiëne en veiligheid van toepassing zijn. Zo zijn er panelen toegepast met het foodsafe certificaat. Die worden veel gebruikt in de farmaceutica en voedselindustrie.”

Twee compartimenten

“De totale hal kent een oppervlakte van 51.000 m2 en is in twee delen opgesplitst. Daarvan is 25.500 m2 specifiek voor Friesland Campina ontwikkeld. Voor de tweede fase, die een spiegelbeeldfocus heeft ten opzichte van de eerste, is nog geen huurder bekend. Friesland Campina huurt de hal om daar melkproducten en caseïnaten in te bewaren. Die vergen een hele specifieke relatieve luchtvochtigheid. Daarvoor werd de hal in twee compartimenten opgedeeld door middel van binnenwanden met sandwichpanelen, waarbij ieder compartiment is getest op luchtdichtheid. In één compartiment moet de relatieve luchtvochtigheid 25% zijn en in de andere 50%. Friesland Campina stelt eveneens behoorlijk wat eisen aan de veiligheid op eigen terrein. Denk daarbij aan zebrapaden, loop- en fietsroutes, maar ook aan aanrijdpalen en betonnen aanrijdbeveiliging, opdat de wanden niet kapot gereden kunnen worden. Uniek aan dit distributiecentrum is ook het wielblokkeringsysteem voor extra veiligheid tijdens het laden en lossen.

Uniek Design

“Van de buitenzijde is het gebouw ook zeer markant door de meerdere kleuren sandwichpanelen in de gevel van de hal en de overkragende blauwe gevel bij het kantoor. Dit geeft het geheel een uniek design waardoor het kantoor een hoge esthetische waarde krijgt. Bovendien stelt Friesland Campina hoge eisen aan de duurzaamheid van het gebouw. Zo is het gebouw niet aangesloten op het gasnet en is het gebouw voorzien van het Breeam VERY GOOD certificaat.” 

Bron: Industriebouw – Oktober 2020 – 139 

Lees hier voor het volledige artikel.

DELEN
gerelateerd nieuws
Château Neercanne
Spectaculaire en complexe hijsklus op de Noordkade