Distributiecentra en fabrieken op Champions League niveau

Van het gemechaniseerde distributiecentrum van bol.com in Waalwijk tot de meest duurzame Groente Vers Fabriek van Hessing Supervers op Greenport Venlo en het nieuwe distributiecentrum voor PLUS in Oss: dit zijn distributiecentra en fabrieken op Champions League niveau.  “Als traditioneel Brabants familiebedrijf zijn wij al jaren een vertrouwde en gewaarde partner in logistiek vastgoed’, aldus adjunct directeur Frank Smits. “Daarnaast excelleren wij in gemechaniseerde warehouses, waarbij wij intensief én constructief samenwerken met de gebouwgebruiker en system integrators. We zetten graag onze kennis en ervaring in om processen en wensen vroegtijdig inzichtelijk te maken. Op basis hiervan kunnen direct de juiste voorzieningen worden getroffen. Om deze reden zijn onze projectleiders ook al vanaf de calculatiefase betrokken.” 

DISTRIBUTIECENTRUM BOL.COM

Bijzonder is het gemechaniseerse distributiecentnrum voor bol.com in Waalwijk, dat voldoet aan de hoogste standaard voor duurzaamheid en werkomstandigheden. Zowel tijdens het ontwerp als de bouw stonden optimale daglichttoetreding, een minimale milieu-impact en korte looplijnen centraal. ‘Nieuwbouw BFC2’ is gekoppeld aan het bestaande fulfilment center (BFC1) van bol.com uit 2017, waarmee het totale complex uitgroeit van 50.000 naar 100.000 m². Wij kregen zowel de bouwkundige werkzaamheden, terreininrichting en installatietechnieken gegund. Bovendien coördineerde wij als aannemer alle ondernaannemers van bol.com, die bijvoorbeeld de montage van de conveyorbanen en (mechanische) magazijninrichtingen verzorgden.

“De keuze voor Bouwbedrijf van de Ven was een logische”, vertelt Rick Kromwijk, projectleider van BFC2. “Niet alleen vanwege de ruime ervaring in het bouwen van (gemechaniseerde) distributiecentra, maar ook door de professionele en flexibele houding. Het bouwen van een complex project als BFC2, waarbij bouw en mechanisatie één geheel moeten vormen, in combinatie met de zeer korte tijdslijnen vraagt om een aannemer die proactief meedenkt in oplossingen. Dit doet Bouwbedrijf van de Ven absoluut. We zijn met name enthousiast over de no-nonsense mentaliteit, waarbij de aannemer doet wat hij zegt.”

“Een bouwbedrijf met no-nonsense mentaliteit en doet wat hij zegt”

Rick Kromwijk - bol.com

GROENTE VERS FABRIEK HESSING SUPERVERS

Op Greenport Venlo hebben we de meest duurzame Groente Vers Fabriek van Europa gerealiseerd voor Hessing Supervers. “Naast een technische dienst gebouw omvat dit project een hypermoderne fabriek van ca. 65.000 m² BVO met 46.000 m² begane grond vloeren, 17.500 m² verdiepingsvloeren en zo’n 45.000 m² beloopbare sandwichpanelenplafonds waarboven alle techniek is weggewerkt”, aldus Frank Smits. “In maart 2021 hebben wij de bouwovereenkomst getekend. Twee weken later zijn we al gestart met de bouw en in mei 2022 zijn de eerste ruimtes opgeleverd aan ABB, die verantwoordelijk was voor de procesmachines en automatisering.” Kenmerkend voor dit project is de intensieve samenwerking en afstemming met Hessing. “We zijn dit project gestart vanuit een bouwkundig ontwerp en Programma van Eisen. Aanvullende technische details zouden volgen, maar in de praktijk bleek dit toch lastig. Daarom hebben we tijdens de bouw en in een bouwteam met Hessing de installatietechniek grotendeels zelf ontwikkeld. Een flinke uitdaging, want de ruwbouw was op dat moment al gestart. Voorzieningen zoals leidingsleuven en ravelingen moesten al gemaakt worden voordat het ontwerp gereed was. En ook in de afbouwfase moesten we heel kort op de bal spelen, waardoor waar mogelijk is gekozen voor flexibele oplossingen.”

DISTRIBUTIECENTRUM PLUS

Op industriegebied Vortsengrafdonk in Oss hebben we een distributiecentrum van ruim 46.000 m² gebouwd voor PLUS, met ca. 6.100 m² kantoor- en gemeenschappelijke ruimten, 92 laad- en losdeuren en een productiecapaciteit van 400.000 colli per dag. Vanaf de ontwerpfase stond een prettige werkomgeving voorop. Daarom zijn fysiek zware processen gemechaniseerd, stroomt overal daglicht naar binnen en wordt geluid tot het minimum beperkt. En ook duurzaamheid kreeg veel aandacht, volgens Frank Smits. “De bouw ging in juni 2020 van start. Een jaar later al moest het dc bouwkundig en installatietechnisch gereed zijn, zodat de firma Witron kon starten met de levering en installatie van de magazijnstellingen en mechanische installatie inclusief kranen, lopende banden, liften, robots et cetera. In de maanden die volgden, hebben wij nog de laatste installatietechnische onderdelen gemonteerd. Van elektraleidingen tot lichtlijnen en sprinklerleidingen. Bovendien hebben we nog enkele bouwkundige putten afgemaakt, waarin Witron haar kranen kon monteren.”

Bron: Stedenbouw

Het hele artikel uit de Stedenbouw vind je hieronder↓
Stedenbouw Jaarboek_2023- BOUWBEDRIJF VAN DE VEN

DELEN
overig nieuws
Château Neercanne
Spectaculaire en complexe hijsklus op de Noordkade