De Kolos van PLUS heeft zijn hoogste punt in Oss bereikt

OSS- Het reusachtige distributiecentrum van PLUS op Vorstengrafdonk schiet als een paddenstoel uit de grond. Het hoogste punt is bereikt, maar in de breedte groeit het complex nog vijf keer zo groot. Op zichzelf zou het al een imposant bouwwerk zijn, dit eerste deel van het distributiecentrum van PLUS in Oss. Bijna 30 meter torent het boven Vorstengrafdonk uit. Het dak is dicht en de eerste platen gaan al tegen de zijkanten. Over een paar jaar liggen hier ruim 10.000 producten uit de hele wereld opgeslagen. Van cola tot spaghetti tot wc-papier. Maar de hal in kwestie staat allerminst op zichzelf. Die is ‘slechts’ onderdeel van het hypermoderne distributiecentrum dat de grootgrutter bouwt op het Osse bedrijventerrein. Qua oppervlakte beslaat-ie amper twintig procent van de in totaal 49.000 vierkante meter. Deze week vierde PLUS het bereiken van het hoogste punt van de bouw.

Genoeg voor 272 winkels

,,Heineken, Unilever: vrachtwagens van alle grote merken stoppen straks bij deze hal”, zegt logistiek directeur Rowell Versleijen tijdens een rondleiding over de bouwplaats. ,,Binnen wordt alles volledig automatisch opgeslagen in stellingen van tientallen meters hoog. Dat is dan de voorraad droge kruidenierswaren, zoals dat in supermarktland heet. Bestemd voor al onze 272 winkel in Nederland.” In de nog te bouwen hallen ernaast worden de pallets met producten straks verdeeld over de containers die naar de supermarkten gaan. Er wordt rekening gehouden met de indeling van de winkel zodat ze daar de vakken zo efficiënt mogelijk gevuld kunnen worden. Ligt de koffie in een specifieke vestiging voorbij het schap met de koeken, dan wordt de container ook in die volgorde beladen. Via één van de 92 docks brengen vrachtwagens de spullen daarna naar de supers.

Past nét in Oss

Maar voor het zover is, is er nog wel wat werk aan de winkel. Elke dag zijn op Vorstengrafdonk wel zeventig mensen aan de gang met allerhande kranen, loaders en tractoren. Dat trekt volop bekijks van fietsers en wandelaars. Die nieuwsgierigen kunnen nog wel even hun lol op, want het imposante gebouw is volgens de planning pas pas in augustus volgend jaar klaar. Daarna is nog ruim een jaar nodig om alle installaties gereed te brengen.

Aanvankelijk stond het nieuwe dc gepland in Tiel. Toen dat niet doorging, werden de plannen vrijwel 1-op-1 in Oss uitgevoerd. Hier past het complex maar nét tussen de bestaande bedrijven en wegen in. Het parkeerterrein voor personenauto’s ligt zelfs aan de overkant van de weg. Met de gemeente is PLUS nog in overleg over een veilige oversteek.

Bij het distributiecentrum kunnen straks zo’n driehonderd mensen aan de slag. PLUS broedt samen met ROC de Leijgraaf op een speciale opleiding voor nieuw personeel. Het is nog niet te zeggen hoeveel mensen van de huidige dc’s mee naar Oss verhuizen en hoeveel vacatures er komen. Wel is duidelijk dat het complex eind 2022, begin 2023 volledig operationeel moet zijn. De koel- en vriesproducten van de keten worden ook dan door de huidige centra in Utrecht en Barendrecht geleverd.

DELEN
gerelateerd nieuws
Bouwen aan een nieuwe toekomst voor Vekoma
Château Neercanne