Bouwplaats in beeld: #4 Brabantia

EEN DUURZAAM DESIGNCEntrum

Op bezoek bij Brabantia in het mooie Brabantse dorp Valkenswaard. Brabantia heeft zo’n beetje het woord duurzaamheid bedacht. Dus dat duurzaamheid terug moest komen in het nieuwe pand, was geen vraag maar een must. Duurzaamheid is dan ook de rode draad die je overal in, op en rond het gebouw terug ziet komen. Zo bestaat het geraamte van het gebouw voornamelijk uit hout, zijn de muren aan de binnenkant bekleed met vilt, gemaakt van recyclede legerkleding en is de buitenkant bekleed met cortenstaal. 

Tijdens de rondleiding door het gebouw met zijn iconische vorm van een broodtrommel krijg je al een duidelijk beeld van hoe het eindresultaat er uit komt te zien. Alles gebaseerd om een fijne werksfeer te creëren. Door het plaatsen van veel ramen en een lichtstraat heeft het gebouw een heel open en licht gevoel. Vanuit elke kantoorruimte kun je naar buiten kijken en het gevoel krijgen dat je midden in de natuur zit. Daarnaast komen er op diverse plekken in het pand plantenwanden om het buiten nog meer naar binnen te brengen. Ook is er centraal in het gebouw een tribune gemaakt, die kan functioneren als werkplek, ontmoetingsplek of presentatieruimte en zijn er diverse treinzitjes te vinden waar men samen met collega’s in kunt zitten sparren om tot nieuwe inzichten te komen. Natuurlijk mag een showroom niet ontbreken, deze komt centraal voorin het pand bij de entree, zodat je de producten waar het uiteindelijk allemaal om draait niet kunt missen als je het pand binnen treedt.

"Een prachtig pand, dat opgaat in de natuur en duurzaamheid uitademt"
Kim van den Berg

Aan de buitenkant van het gebouw zie je dat het cortenstaal al mooi begint te verkleuren. Bovendien is hier niet zomaar gekozen om het pand te bekleden met cortenstaal. Cortenstaal is zeer duurzaam, door de speciale behandeling die het staal heeft gehad blijft het zijn roestkleur behouden en vergaat het metaal niet zomaar. En het geeft het pand een natuurlijke uitstraling. En er is nog meer natuur op het pand te vinden, en wel op het dak. Tussen de zonnepanelen en ontluchtingsinstallaties wordt een plantentapijt aangebracht.

Ook is men al druk met de bestrating rondom het pand en als de bouw dadelijk klaar is wordt er een mooi park rondom het gebouw aangelegd met diverse zitgelegenheden, een vijver en wandelpaden.

Kortom een prachtig en speciaal pand dat helemaal in de natuur opgaat en dat duurzaamheid uitademt. Ik denk dat het een zeer fijne werkplek wordt en dat we dat dan terug gaan zien in de collectie van Brabantia.


Zie hieronder de foto’s van dit mooie project↓

DELEN
gerelateerd nieuws
Diploma in the pocket
Otium Wellness Hotel – Ontspannen en overnachten in luxe en weelde