Restauratie glas-in-lood Sint-Genovevakerk Breugel

Van herderin tot heilige wist Genoveva zich te vereeuwigen in de glas-in-lood ramen van de rooms-katholieke parochie kerk in Breugel. Deze vrome vrouw, die het in haar gebed opnam tegen de Hunnen en Parijs behoedde voor een hongersnood, is jarenlang aan het oog onttrokken geweest. Nu wordt zij in ere hersteld.

De 3 glas-in-lood ramen over de gebeurtenissen uit het leven van Sint Genoveva zijn gemaakt door de Antwerpse glazeniers Stalins en Janssen. Ze werden in 1893 in de koorsluiting van de kerk aangebracht, maar tijdens de versobering van de R.K. kerk, zo rond 1968, zijn ze voor lange tijd tussen twee halfsteens muren ingemetseld geweest. Dit heeft als goede conservering gewerkt, dat wel, maar de Parochie Heilige Oda is blij dat ze na 130 jaar eindelijk gerestaureerd kunnen worden.

Nog niet eerder had KunstRegie B.V. glas-in-lood ramen onder handen die zo’n lange periode zonder restauratie hebben doorstaan. In opdracht van ons, worden deze gebrandschilderde ramen nu voor het eerst opnieuw verlood. Op advies van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed behouden we zoveel mogelijk van het originele glas, door breuken te verlijmen of smalle breukloodjes aan te brengen. Onze vakmannen herstellen het natuursteen, het voeg- en stucwerk, én de montantstenen raamomlijsting, zodat het glas-in-lood straks weer keurig in de gevel past.

"We proberen zoveel mogelijk van het originele glas te behouden."
Herman Hooijmans

In april van dit jaar is met dit project in de Sint-Genovevakerk gestart en we hebben al zo’n 35% van de werkzaamheden voltooid. Het Bisdom van ’s-Hertogenbosch leidt alle bouwactiviteiten in goede banen en voert directie over: het vervangen van dekstrippen, het aanbrengen van beschermende beglazing en de verslaglegging van de restauratie van de glas-in-lood panelen, en het conserveren van brugstaven, het aanbrengen van nood- en stofafdichtingen en werkplaatsinrichting.

Als alles zo voorspoedig mag blijven verlopen, dan leveren we dit project in juli 2023 op.

DELEN
gerelateerd nieuws
Château Neercanne
Spectaculaire en complexe hijsklus op de Noordkade