Het hoogste woningbouwproject van ons familiebedrijf staat in Amersfoort

Veelzijdig wooncomplex aan het Valleikanaal in Amersfoort. Inmiddels wordt de allerlaatste hand gelegd aan het nieuwe en veelzijdige wooncomplex met 165 huurappartementen voor de Alliantie Ontwikkeling BV en HIER! VOF. Project HIER! bestaat uit een lagere woontoren van 24 meter (7 bouwlagen / 49 appartementen) en een hoge woontoren van 60 meter (20 bouwlagen / 116 appartementen) aan het Valleikanaal en is tevens het hoogste project in onze rijke geschiedenis. Tussen beide torens is een ondergrondse parkeergarage van ca. 3.000 m² gerealiseerd met een eigen entreegebouw en een groene parkachtige daktuin. Van de 165 appartementen worden er 57 opgeleverd als sociale huurwoning. De overige 108 appartementen worden door de Alliantie verhuurd aan huishoudens in het middensegment. Op de begane grond van beide torens is ruimte voor maatschappelijke functies, zoals een huisartsenpraktijk, fysio of verloskundepraktijk.

In 2020 werden wij bij dit project betrokken omdat de opdracht te groot werd voor de combinatie HIER! VOF (Schoonderbeek BV Bouw- en Aannemingsbedrijf en Profund Vastgoedontwikkeling). “Aanvankelijk was het idee om op het terrein van een voormalig schoolgebouw kleinschalige woningbouw te realiseren”, aldus onze projectleider Ezmarai Ghazi. “Op een bepaald moment werd dit opgeschaald naar de huidige 165 huurappartementen. Omdat de combinatie hier onvoldoende ervaring en mankracht voor had, gingen zij op zoek naar een geschikte partij die de verantwoordelijkheid voor de bouw, installaties (behoudens de WKO) én infrawerkzaamheden kan dragen. Omdat wij op plek 20 stonden in de Cobouw50 – de lijst met de 50 grootste bouwbedrijven van Nederland – kwamen zij als vanzelf bij ons terecht. Wij zijn direct aan tafel geschoven om het ontwerp van 01-10 Architecten in bouwteamverband te vertalen naar een (budget)technisch haalbaar en maakbaar ontwerp.”

“Een complete verdieping in vijf tot zes dagen.”

Ezmarai Ghazi

“In de basis bestaat project HIER! uit drie gebouwen”, verteld Ezmarai. “Vanwege de hoge grondwaterdruk in het gebied hebben we zo snel mogelijk na de TO/UO-fase de parkeergarage en de kelder van de hoogste toren gerealiseerd. Gekozen is voor de traditionele gietbouwmethode met dragende wanden en breedplaatvloeren. Door middel van damwanden en bemaling hebben we het grondwater onder controle gehouden.” Zodra de parkeergarage en kelder zover gereed waren, is er gestart met de bovenbouw. “Door op dit vlak te kiezen voor tunnelbouw in combinatie met prefab wanden, balkons en trappen konden we elke vijf tot zes dagen een complete verdieping realiseren.” Beide torens kennen een vergelijkbare lengte en breedte. Alleen de hoogte van de torens en in de indeling van de appartementen verschilt, aldus Ezmarai.  “Ook de gevelafwerking is vergelijkbaar, met gevelmetselwerk in combinatie met steenstrips, balkonpanelen en aluminium kozijnen. Bijzonder is dat de kozijnen van de hoogste toren soms over twee verdiepingen gaan. De luchtdichtheid voldoet aan de passief bouwen principes.”

Groene binnentuin met waterretentiefunctie
Alle appartementen worden behangklaar opgeleverd, inclusief keuken, badkamer en toilet. Op het dak van de parkeergarage wordt een groene en parkachtige binnentuin aangelegd inclusief bomen, beplanting, bestrating, betonnen bankjes en vleermuiskasten. “Het parkeerdak wordt uitgevoerd als een waterretentiedak, zodat regenwater tijdelijk opgeslagen en vertraagd afgevoerd kan worden naar het gemeenteriool.”

Zo net voor de oplevering kijken wij terug op een mooi project, waarin fijn met de opdrachtgever en onderaannemers is samengewerkt. “We horen alleen maar positieve geluiden. Een mooi compliment voor onze gezamenlijke inspanningen.”

Bron: Stedenbouw

Het hele artikel uit de Stedenbouw vind je hieronder↓
Stedenbouw_BOUWBEDRIJF VAN DE VEN

DELEN
overig nieuws
Bouwplaats in beeld: #10 The Marker in Breda
Distributiecentra en fabrieken op Champions League niveau