Veel belangstelling voor verbouwing Kasteel Gemert tijdens Dag van het Kasteel
Imposant gebouw
Jeugdcentiment, nostalgie en belangstelling voor cultuur streden om voorrang tijdens de open dag van het Gemertse kasteel. Honderden belangstellenden besloten op tweede pinksterdag om het markante gebouw te bezoeken.
Misschien omdat het in heel het land Dag van het Kasteel was, maar vaak ook om nog eens terug te keren naar de plek waar ze met hun kinderen de eendjes voerden. Waar ze wandelden in het mooie park, waar ze vroeger genoten van de vogeltjes in de volières of waar ze trouwden in de nu vervallen kapel.
39 treden naar boven
Al had men misschien gehoopt het kasteel ook van binnen te bewonderen,m aardat ging niet. Alleen de fraaie tuinen en de donjon waren voor het publiek geopend. De rest was vanwege de verbouwingsvoorschriften afgesloten. Ondanks het wisselvallige weer werden de tuinen volop bekeken, net als de maquette in de donjon. Al moest je voor die laatste wel eerst 39 treden de oude stenen wenteltrap op.
De heemhundekring verwelkomde net na het poortgebouw alle gasten met boeken, informatie, een speurtocht en het raden van echte Gimmertse woorden: Wie weet nog wat een maaweerd is, een haonestaëk of akklemensie?
Verbouwingsrondleiding
Om 12.00 of 14.00 uur was er een speciale verbouwingsrondleiding. Daarvoor was veel interesse, maar het aantal plekken beperkt. Het kasteel blijft voor Gemertenaren toch een beetje van ‘ons’. Kasteelheer en ras-Gementenaar Bas van de Laar begreep dat wel. ,,Tijdens de ‘dag van de bouw’ krijgen de mensen binnenkort opnieuw een kans”, beloofde hij.
Wie wél een plekje had bemachtigd, hing aan de lippen van Herman Hooijmans, hoofd restauratie en herbestemming bij Bouwbedrijf van de Ven. Hij is met zijn mannen dagelijks druk bezig de hoofd- en voorburcht te verbouwen en restaureren. Hij vertelde boeiend over allerlei zaken die ze tegenkomen.
Moeilijke kozijnen en nieuwe vloeren
Zoals de invloed van grondwater op het bouwen van een lift en over wat er komt kijken als je een dakterras maakt in een oud gebouw. Hij liet stenen zien die wij uituindelijk in Bolsward hebben opgespoord en die qua kleur en formaat het dichtst bij de oorspronkelijke stenen komen. Ook vertelde hij dat de kozijnen eigenlijk niet berekend zijn op isolatieglas, maar dat we de kozijnen wel willen behouden. Er komen ook nieuwe vloeren bovenop de oude omdat dat nodig is voor draagkracht, branveiligheid, geluid, riolering en techniek.
,,En zoals bij elke verbouwing kom je ook hier dingen tegen die slechter zijn dan verwacht. Maar hier is dat nog veel meer”, licht Hooijmans toe. ,,Terwijl we vooral zo min mogelijk willen veranderen en zo veel mogelijk behouden. Niet voor vijf jaar, maar voor de eeuwigheid. Het is de kunst om de waarde van het pand maximaal te gebruiken terwijl je nieuwe dingen inpast. geloof me hier zit veel liefde en passie in. Ook bij de eigenaar.”
Hooijmans verwacht over ongeveer een jaar klaar te zijn met de gigaklus. ,,Tenminste, als de appartmenten van de hoofdburcht binnenkort worden verkocht.”