The Marker: hoogwaardig wonen in hartje Breda
The Marker betreft een ontwikkeling van Residential Breda I B.V. (Oranjebos Vastgoed B.V. en Nationaal Woningfonds B.V.) en wordt door ons gerealiseerd. “Onze opdracht startte in oktober 2021 met de sloop van het voormalige UWV-kantoor”, vertelt Jeroen Verhulst, Hoofd Woongebouwen. “Vervolgens konden we in januari 2022 starten met de realisatie van de CSM-wanden, keerwanden en stalen damwanden.” Archeologische vondsten, puin en bodemverontreinigingen zorgden hierbij voor flinke vertraging, vertelt hij. “Als gevolg hiervan werd pas in januari 2023 de eerste keldervloer gestort, waarna de ‘echte’ bouw van start kon. In ruim twee jaar tijd hebben wij de complete bovenbouw gerealiseerd, inclusief afbouw en afwerking. En ook alle W- en E-installaties, de sprinklerinstallatie in de parkeerkelder en de aanleg van het openbaar gebied vielen onder onze verantwoordelijkheid.”
"Door monumentale panden in de directe omgeving kwamen diverse grondwerkzaamheden onder een vergrootglas te liggen”
Bovendien namen wij de ontwerpverantwoordelijkheid over. “We hebben rechtstreekse aanneemovereenkomsten gesloten met alle kopers, die een zeer uitgebreid pakket aan koperswensen konden inbrengen”, benadrukt Jeroen. “Van badkamers tot keukens, toiletten en zelfs binnendeuren. In ons eigen Bouwcenter in Veghel konden zij de tegels van hun dromen uitzoeken, terwijl alle sanitair digitaal geselecteerd kon worden. Een uitkomst in coronatijd. Bovendien konden kopers de indeling van hun woning aanpassen door binnenwanden te verplaatsen. Inmiddels zijn de opleveringen van de appartementen in volle gang en in april moet het complete project gereed zijn.”
The Marker is gefundeerd op groutinjectiepalen, die in een tempo van acht palen per dag zijn aangebracht. “Vervolgens hebben wij verzwaarde stroken en balken onder de keldervloer aangebracht en is een complete kelderbak van 6.600 m2 gerealiseerd”, aldus Jeroen. “Het kelderdek bestaat uit stalen en betonnen liggers met breedplaatvloeren voorzien van isolatie ter plaatse van de woningen en ongeïsoleerde kanaalplaatvloeren ter plekke van de algemene binnentuin en private daktuinen. Verder is The Marker opgebouwd met in het werk gestorte betonwanden, breedplaatvloeren, prefab balkons en prefab galerijen. Voor de gevelsluiting is gekozen voor gevelvullende houtskeletbouwwanden en aluminium kozijnen, terwijl de gevelafwerking bestaat uit metselwerk in verschillende stenen, kleuren en verbanden. Het metselwerk wordt stijlvol gecombineerd met Ayous houten gevelbekleding, terwijl op de galerijen Steni gevelplaten zijn aangebracht.”
Een uitdaging in dit project betrof de binnenstedelijke locatie van The Marker. “Bijvoorbeeld over de Markendaalseweg rijdt veel verkeer, wat bijzondere eisen stelde aan de toegankelijkheid”, vertelt Jeroen. “Maar ook aan de veiligheid van fietsers, voetgangers, bestuurders én bouwplaatspersoneel. Om geluidshinder voor de nieuwe bewoners te voorkomen, zijn diverse geluidsreducerende maatregelen genomen. Denk bijvoorbeeld aan extra platen in de hsb-wanden en de toepassing van geluidsisolerende beglazing. In de directe omgeving van The Marker staan diverse monumentale panden, waardoor bijvoorbeeld grondwatermanagement, grondkering en funderingstechnieken onder een vergrootglas kwamen te liggen. Trillingen en deformaties zijn zorgvuldig door ons gemonitord en inzichtelijk gemaakt. Bovendien moesten we rekening houden met rivier de Nieuwe Mark, die straks wordt doorgetrokken en aan de achterzijde tegen The Marker komt te liggen. Uitdagingen waarvoor ons team van werkvoorbereiders, projectleiders, uitvoerders en timmerlieden zijn hand niet omdraait, met dit prachtige project als resultaat.”
Bron: Stedenbouw | Lees het hele artikel in editie Stedenbouw 790




