Steigers ‘omarmen’ Kasteel Heeswijk
HEESWIJK-DINTHER – Het komt niet vaak voor: Kasteel Heeswijk dat in de steigers staat. Maar nu is het Brabantse topmonument wel met staal en hout ‘ingepakt’. Dat komt omdat het dak van het middeleeuwse gedeelte wordt vernieuwd. Waarom is dat?
De oude dakleien en het loodwerk zijn volgens de kasteeldirectie dringend aan verversing toe, na stormen, regen en zon. Dat dak was getuige van talrijke historische gebeurtenissen. Onder het dak sliep bijvoorbeeld Lodewijk XIV, de Franse Zonnekoning.
Wij zijn verantwoordelijk voor het regisseren van deze klus, die wordt uitgevoerd door vaklieden van Leidekker Van de Kimmenade. Om de dure restauratie mede te bekostigen, konden mensen een eigen daklei met hun naam erop aanschaffen.
De paarsachtige leisteen die nu nog op het dak en de torens van het kasteel ligt, komt uit een groeve in de Franse Ardennen. Maar omdat die groeve inmiddels is gesloten, moest het kasteel ergens anders op zoek naar soortgelijke steen. Deze werden gevonden in een plaatsje in Wales. Daar hangt voor het transport van de duizenden dakleien een flink prijskaartje aan, maar er is ook steun van de provincie Noord-Brabant en de Rijksdienst Cultureel Erfgoed.
De namen komen aan de binnenkant van de leien. Op sommige plekken op de kasteelzolder zullen ze zichtbaar zijn, maar hele delen daarvan zijn afgetimmerd. Wanneer er in de verre toekomst ooit weer een restauratie nodig is, komen deze namen allemaal weer tevoorschijn.
De zolder is tijdens de restauratie van het dak ook open voor het publiek, dankzij een speciale bezoekersroute via een klein torentrapje.
"De oude dakleien en het loodwerk zijn nodig aan vervanging toe ”
De totale dakrestauratie duurt twee maanden. De steigers zijn geplaatst in de slotgracht, die ongeveer een meter diep is. Ook is er een speciale dam gebouwd om de zware leien over het water naar de steiger te kunnen brengen. De ingang van het kasteel blijft gevrijwaard van steigers. Bruiloftsgasten en andere bezoekers merken daarom weinig van de verbouwing.
De leien worden gelegd op een typisch middeleeuwse en Brabantse manier, de Maasdekking genoemd. Hierbij worden de pannen recht boven elkaar gelegd. Het is een techniek die langs de Maas, vanaf Frankrijk tot in Brabant, veel te vinden is bij kastelen en kerken, en die al eeuwen oud is.
In 2005 werd het kasteel voor het laatst grondig gerestaureerd. Toen werden het poortgebouw, het koetshuis, de ijzertoren en de wapenzaal van het kasteel onder handen genomen. Ook toen hadden wij de verantwoording over de restauratie.
Bron: Brabants Dagblad