WAAR EEN RIJKE GESCHIEDENIS EN EEN LUXE VERBLIJF ELKAAR ONTMOETEN
Hotel Nassau Breda is een unieke hotelbelevenis op historische katholieke bodem waar vroeger sober geleefd werd. Dit vormt een prachtig contrast met de huidige luxueuze services en faciliteiten,. De gasten komen niet naar Hotel Nassau Breda om te slapen, maar om dromen te beleven. Hemelse kamers, een prachtige ambiance, zondige feesten, engelachtige bediening en een culinair heiligdom met de toepasselijke naam ‘Liefdegesticht’. Hotel Nassau Breda is van oorsprong een uitgebreid complex van diverse rijksmonumenten in één van de oudste straten van Breda.
DRIE HOFHUIZEN IN HISTORISCH BREDA
De Nieuwstraat is één van de oudste straten van Breda. Al op de oudste plattegronden van Breda, zoals het stratenplan van 1350, komt “De Nieuwe Strate” voor. De Nieuwstraat is hiermee een van de kernstraten in het historische Breda. Achter de Nieuwstraat bevond zich de eerste omwalling van de stad, welke werd voltooid in 1410.
Op dit terrein tussen “De Nieuwe Strate” en de stadsomwalling, welke in handen was van de invloedrijke familie Bruheze, ontstond de locatie voor de bouw van een drietal hofhuizen, waarin adellieden woonden, die allen op hun manier verbonden waren met het nabijgelegen Kasteel van Breda en hun bewoners.
Het eerste huis, Nieuwstraat 21 bleef lang eigendom van de familie Bruheze. Pas bij de doorverkoop in 1539 aan Lambrecht, Heer van Waelwijc, krijgt het huis zijn huidige naam Huis Waelwijk. De naam Bruheze wordt wel verbonden met de middelste hofwoning, nu Nieuwstraat 23, ondanks dat het laatste familielid Bruheze in 1585 vertrekt als eigenaar. Het huidige Huis Bruheze krijgt pas tussen 1820 en 1840 haar huidige bouwvorm.
De meeste historiek gaat uit naar Nieuwstraat 25. Al in 1371 wordt het aldaar gevestigde huis door Jan van Polanen III, Heer van Breda, gekocht. Na enkele generaties van zonen en bastaardzonen vererfde het huis in 1508 aan Adriana van Nassau, die met hofedelman en schout Dirk van Assendelft getrouwd was. Vanaf circa 1530 is Huis Assendelft de naam. Het torentje achter dit huis is nog authentiek, de rest van het huidige pand is midden 16e eeuws.
DE ORDE DER FRANCISCANESSEN
In 1805 wordt Huis Assendelft gekocht door de Parochie van Heilige Anthonius, om er in 1806 een Rooms Katholiek Weeshuis te vestigen. In 1849 vestigt zich de Orde der Franciscanessen in Huis Assendelft, wat zij hernoemden tot “Het Liefdegesticht”. In 1903 begonnen de zusters met de nieuwbouw op het naastgelegen terrein van de voormalige zeepmakerij. Zij laten hier een Neogotische kapel en de bakstenen uitbreiding van het Liefdegesticht verrijzen. In 1934 bouwden de zusters van de Franciscanessen hun imperium verder uit met de aankoop van Huis Bruheze op nummer 23. De laatste uitbreiding vond plaats in 1950, wanneer de zusters ook Huis Waelwijk aankopen en zij het complex haar huidige basisvorm geven.
BREDASE HISTORIE IN ERE HERSTELD
De zusters, die de Nieuwstraat pas in 1991 verlieten, braken al hun panden door. Zo creëerden ze het onmogelijke labyrint dat nog steeds achter de gesloten gevelwand schuilgaat. Na hun vertrek wordt het complex in 1992 bestemd voor studentenhuisvesting en kleine bedrijvigheid. Vanaf 1998 staat dit uit vijf Rijksmonumenten bestaande klooster leeg totdat wij dit op 19 augustus 2013 hebben gekocht. De restauratie begint en Hotel Nassau Breda wordt officieel geboren op 2 mei 2016. Het hotel bestaat uit 94 kamers, heeft een eigen restaurant en event ruimtes. Met de restauratie is de historische pracht in ere hersteld.
Bron: www.hotelnassaubreda.nl