Opnieuw unieke vondst in Kasteel Gemert

Historische vondst

In het souterrain van de hoofdburcht is tijdens de restauratiewerkzaamheden betreft de realisatie van de hotelsuites, een eeuwenoude waterput ontdekt, centraal gelegen in de oude kasteelkeuken van de Congregatie van de Heilige Geest.

In overleg met de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed wordt er een plan gemaakt om deze historische vondst van ca. 3,5 meter diep en ca. 1,5 meter breed, beleefbaar te maken en te integreren in één van de hotelsuites. De komende periode wordt onderzoek gedaan naar de functionaliteit van de waterput en een plan gemaakt hoe we met alle betrokken partijen deze vondst veilig kunnen stellen en mogelijk een nieuwe bestemming kunnen geven.

Daarnaast zijn er voorzetwanden gevonden die geplaatst zijn door de vorige eigenaar om de keuken functioneel te maken. We willen de oude gewelven weer in ere herstellen door deze voorzetwanden weg te halen en de mooie rondingen weer zichtbaar te maken.

"Samen bekijken hoe we deze unieke vondst kunnen integreren in het nieuwe plan"
Herman Hooijmans

Gevelstenen, hardsteen en metselwerk

We weten natuurlijk allemaal dat we met een bijzonder project bezig zijn, een imponerend monument wat volledig in ere gehouden en waar nodig hersteld en verbeterd wordt. Inmiddels heeft het bouwteam goedkeuring gekregen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed om nieuwe gevelstenen te plaatsen; uiteraard in volledig historische stijl. Onze restauratieploeg is volop bezig met het restaureren van het metselwerk en er worden nieuwe hardstenen lijsten geplaatst op de beletage en eerste verdieping van de Hoofdburcht.

Gebinten derde etage hoofdburcht

Op de derde verdieping van de Hoofdburcht waar afhankelijk van de wens van de kopers twee respectievelijk vier residenties zullen worden gerealiseerd, zijn de oude gebinten en houtverbindingen in de dakconstructie aangepast, uiteraard volledig in klassieke stijl. Dit zodat er een optimale toegankelijkheid wordt gecreëerd voor de diverse fraaie masterbedrooms en badkamer(s).

DELEN
gerelateerd nieuws
Château Neercanne
Spectaculaire en complexe hijsklus op de Noordkade